Pas op, oplichters zijn weer uit op uw energiecontract!

Geachte relatie/ deelnemer van Energiekantoor,

 

Op dit moment komen oplichtingspraktijken met energiecontracten helaas weer volop voor. Wij zijn afgelopen maanden regelmatig door deelnemers geïnformeerd over deze praktijken.

 

Wellicht heeft u het ook al via de landelijke media gehoord, want het programma Radar maakte hier op 5 april weer een reportage over (radar.avrotros.nl), met een vervolg op 12 april.

 

Wat is er aan de hand?
Er zijn verschillende bedrijven actief die onder valse voorwendselen goedkope energie contracten aanbieden die na afsluiten uiterst ongunstig blijken te zijn. 

 

Wij horen van deelnemers dat men vaak verrast wordt door de informatie die de verkoper al over u heeft. Soms wordt die op slinkse wijze ontlokt. Men doet zich meestal voor als uw bestaande energieleverancier. Bij de controlevraag van deelnemers of de verkoper aangesloten is bij Energiekantoor wordt steevast ja geantwoord, terwijl dat niet zo is.

 

De praktijken zijn bij de ACM en Justitie bekend. Het probleem blijkt echter lastig oplosbaar. Vooral ook omdat men steeds andere telefoonnummers en bedrijfsnamen gebruikt. Er wordt door callcenters onder verschillende labels geopereerd. In totaal zijn er 48 verdachte labels bekend.

 

Wij hebben een lijst met volgens onze ervaring verdachte energielabels. Wilt u die ontvangen? Mail ons dan even met dat verzoek.

 

Hoe herkent u een mogelijke poging tot oplichting?

 • U wordt gebeld namens een van de verdachte organisatienamen
 • Men valt meteen met de deur in huis (…We gaan voor u besparen….)
 • Soms heeft men het over een prijszekerheidsgarantie die u zou hebben
 • Men probeert u met onzinnige vragen in de ja-stemming te krijgen
 • Men belt met een zichtbaar, maar voor u onbekend, vast telefoonnummer
 • Meestal een nummer met kengetal: 010, 020, 040, 050 of 070
 • Vraag of u terug kunt bellen, u merkt al aan de reactie dat dit ongewenst is
 • Als u terugbelt hoort u een bandje van de servicedesk (geen bedrijfsnaam)
 • U kunt bij optie 2 voor het 'bel me niet' register kiezen (wat juist averechts werkt)
 • Een van Energieleveranciers blijkt DGB Energie te zijn
 • Men biedt u een contract aan voor 5 jaar vast

Er zijn ook uitzonderingen waarbij er misbruik gemaakt wordt van de naam van bekende leveranciers. Vooral Eneco wordt daarbij regelmatig genoemd. Als u het nummer terugbelt suggereert het antwoordapparaat dat u met Eneco belt, terwijl dat niet zo is.

 

Als u twijfelt, vraag dan in elk geval geen offerte aan!
Want als u de offerte opent gaat u automatisch akkoord. U zit dan vast aan het contract. Uiteraard is dat niet volgens de regels, maar dit blijkt in de praktijk lastig te bewijzen en te herstellen.

 

Slachtoffers kunnen zich beroepen op de 14 dagen wettelijke bedenktijd. Wij hebben een aantal deelnemers kunnen helpen om zo van het contract af te komen. Helaas komt het ook voor dat men er te laat achter kwam dat er iets niet klopte. Dan rest alleen nog de mogelijkheid om de boete te betalen om van het contract af te komen.

 

Hoe weet u dat u nog goed zit?
De meeste deelnemers zijn via Energiekantoor aangesloten bij energieleverancier Energyhouse uit Amsterdam. Een aantal deelnemers zit het contract nog uit bij Budget Energie, maar gaan ook over naar Energyhouse omdat het contract met Budget Energie is afgelopen.


Energiekantoor is gevestigd in Bosch en Duin. U wordt bij ons uitsluitend te woord gestaan door Bert van Egdom, Frank Wijsmuller en Reinier Pijnenburg (ABN sprekend, zonder accent).

 

Tips voor als u toch lastig gevallen wordt

 • Hang gewoon op, u hoeft daarvoor geen reden te geven.
 • Vindt u dit lastig? Zeg dan: nee dank u, ik heb geen interesse. Goedenavond ..en hang op.
 • Bel me niet register? Bespaar uzelf de moeite. Het werkt niet.
 • Steeds door hetzelfde nummer gebeld? Geef het de status niet opnemen in uw telefoon.

Als u vragen heeft, of u twijfelt, na een onduidelijk contact aan de telefoon, neem dan gerust contact op. Ook als u er gewoon even over wilt praten. De bellers kunnen zeer intimiderend zijn en uiterst vasthoudend.


Met vriendelijke groet,

 

het team van Energiekantoor,

 

Bert van Egdom, Frank Wijsmuller en Reinier Pijnenburg.