Nieuwsbrief december 2016 :grote besparingen gerealiseerd maar energieprijzen stijgen

EK nieuwsbrief december 2016

Beste deelnemer van Energiekantoor,

Met deze nieuwbrief blikken wij terug op een mooi jaar. We konden veel nieuwe deelnemers verwelkomen die via bestaande deelnemers van ons hadden gehoord en zich aanmeldden. Een beter compliment van u kunnen wij ons niet voorstellen.

Besparingen voor deelnemers zijn groot

Wij zagen dan ook nog nooit zulke grote verschillen in energietarieven als dit jaar. Een nieuwe deelnemer kon bij ons gemiddeld bijna 20% besparen op zijn energierekening!

Energiekantoor is ooit begonnen als een protestbeweging van bewoners tegen de onduidelijke en hoge energietarieven. Je zou verwachten dat na zoveel jaren van vrijemarktwerking ons bestaansrecht wel afgenomen zou zijn, maar niets blijkt minder waar.

Minder transparante markt

Door het grote aantal energieleveranciers lijkt de markt juist minder transparant geworden. Nieuwe partijen verzinnen steeds nieuwe communicatiemethoden om de waarheid te verbloemen. Een consument moet dit heel goed kunnen interpreteren.

Vooral consumenten die ieder jaar noodgedwongen overstappen lopen meer risico dan ze denken. Zo blijkt dat bij energiecontracten die (zoals in de meeste gevallen) niet precies op 1 januari startten de energiebelasting soms onjuist wordt gehanteerd waardoor met name bovengemiddelde gebruikers teveel betalen. Vooral mensen die zich hiervan bewust zijn sluiten zich graag bij ons aan!

Agressieve energieleveranciers

De energieleveranciers waren nog nooit zo agressief in hun campagnevoering als dit jaar. Mensen worden hier doodmoe van. Zo benadert ook onze oude leverancier Energiedirect regelmatig onze deelnemers om ze terug te krijgen. Wij hebben echter niet voor niets afscheid genomen van deze leverancier omdat ze niet mee konden komen met de tarieven en ook nu weer blijkt dat ze dat nog steeds te duur zijn.

Energieprijzen stijgen

Voor het eerst in jaren zijn de energieprijzen weer aan het stijgen zoals te zien is in onderstaande grafieken.

Bron; Nuon marktanalyse december 2016

In november was het flink koud. Dat zijn we de laatste 15 jaar niet meer zo gewend en de termijnmarkten gas reageren hierop. Ook de elektriciteitsprijzen stegen, met name doordat het in landen waar men elektrisch verwarmt het ook koud was. De verwachting is dat december mee zal vallen waardoor op dit moment een tijdelijke correctie naar beneden plaatsvindt.

Economische factoren

Economisch zijn er prijsopdrijvende factoren. De negatieve effecten van de Brexit vielen mee en de financiële markten zijn positief gestemd sinds Trump zijn beleidswijzigingen bekend maakte. Verder is mogelijk het einde van de lage rente in zicht.

Productiebeperking olie

 

Voor zover de olieprijzen invloed hebben op de energieprijzen: tegen de verwachting in is het de OPEC gelukt een akkoord te sluiten over productiebeperking. Daarnaast is ook Rusland (de grootste olieproducent ter wereld) nu bereid de productie te beperken. Als het bestand stabiel blijkt te zijn zal de ingezette prijsstijging van de olie zeker aanhouden.

Verwachtingen 2017

De marktprijzen voor gas zullen in 2017 waarschijnlijk stijgen en in elk geval instabieler zijn. De markt reageert momenteel heftig op korte termijnindicatoren als opslagcapaciteit en temperatuur. Daar komt nog bij dat er in 2017 twee kolencentrales gesloten worden. Gezien het feit dat de belasting op gas begin 2016 ook nog eens met 32% verhoogd is zal de consumentenmarkt dit zeker gaan merken in de jaarafrekeningen.

Deelnemers die langer dan een jaar hebben vastgezet zitten vooralsnog goed. Wij proberen voor nieuwe deelnemers uiteraard zo lang mogelijk onze april-2016 tarieven vast te houden. Tot nu toe lukt dit nog steeds, voor zowel de tarieven voor 1 als 3 jaar.

Wij blijven ons voor u inzetten en wensen u en de uwen alvast prettige feestdagen en een gezond en gelukkig nieuwjaar. Wij blijven gewoon bereikbaar voor al uw vragen, ook in de vakantieperiode. Tot volgend jaar!

 

Met vriendelijke groet,

namens het team van Energiekantoor,

Bert van Egdom en Reinier Pijnenburg

PS: Bent u ook tevreden over Energiekantoor? Vertel het uw vrienden, samen staan we sterker!

Energiekantoor.nl