Energiekantoor nieuwsbrief juli 2020

Beste deelnemers van Energiekantoor,
 
Wij hopen van harte dat het goed met u gaat en de uwen allen gezond zijn en blijven. Het zijn bijzondere tijden. In deze nieuwsbrief praten wij u bij.

Ontwikkelingen op de energiemarkt
Aanvankelijk veroorzaakte de zachte winter net als in 2019 een daling van de gasprijzen en dit jaar kwam daar de coronacrisis bij. Inmiddels zien we dat de energietarieven al weer behoorlijk stijgen, vooral de langere termijncontracten. Dit zegt iets over de verwachting wat we ook terug zien in de aandelen beurzen waar na een zware terugval nu krachtig herstel plaatsvindt.

Bovenstaande ontwikkeling lijkt in tegenstelling met wat we deze maanden in commerciële campagnes en de media horen over de daling van de energieprijzen. Echter, daarbij gaat het nu om de vaststelling van de relatief dure variabele tarieven die net per 1 juli verlaagd zijn maar nog steeds hoger zijn dan een contract met 1 of 3 jaars vaste prijzen.

We kregen veel vragen vanwege de ontwikkelingen op de oliemarkten. De energiemarkt is echter minder volatiel en afhankelijk van meerdere variabelen zoals bijvoorbeeld de CO2 prijzen. Op het dieptepunt van de crisis waren de tarieven dan ook vergelijkbaar met 2016 en 2017, niet historisch laag dus. Verder zijn de extreem lage spotprijzen waarover we in de krant lezen iets anders dan consumentenprijzen, net zoals u aan de pomp toch moet betalen als de olie weer even gratis is. Enige nuance is dus op zijn plaats.

Misleidende energiecontracten, ACM grijpt in
Agressieve verkopers die misleidende en energiecontracten verkopen zijn nog helaas nog steeds actief. Daar zitten vaak salesbureaus achter die werken voor meerdere energieleveranciers. Mensen worden op het verkeerde been gezet door de informatie die men heeft uit eerdere opdrachten van energieleveranciers. Het kan niet anders dan dat deze informatie onderling wordt verhandeld.

De ACM heeft in januari strengere maatregelen uitgevaardigd om dit soort praktijken in te dammen maar tot op heden heeft dit nog onvoldoende effect. U merkt overigens snel of iets niet in de haak is. Maar soms is het lastig, we hebben al meegemaakt dat men zegt ook met Energiekantoor samen te werken. Als u twijfelt, neem gerust contact met ons op.
 
Pas op met het vergelijken van energiekosten!
Door de aangescherpte regels van de ACM moet een consument extra opletten, want het lijkt nu soms alsof u elders goedkoper uit bent terwijl dat later niet zo blijkt te zijn.

Op basis van de privacywetgeving is begin dit jaar namelijk bepaald dat energieleveranciers en prijsvergelijkers uw gegevens niet meer uit het Centraal Aansluit Register (CAR) mogen halen. Alleen de energieleverancier met wie u al een contract heeft mag dit.

Deze gegevens zijn echter van belang bij een prijsvergelijking en daar gaat het dan ook fout. Veel van onze deelnemers hebben een bovengemiddeld gebruik met een zwaardere aansluiting. Aanbieders, prijsvergelijkers en veilingen gaan echter uit van een standaard aansluiting omdat het CAR niet meer openbaar is. Heeft u zwaardere aansluitingen dan scheelt dit al gauw zo’n € 500,00 tot € 1.000,00 per jaar.

Hierdoor lijkt het alsof u goedkoper uit bent. De hogere kosten komen wel correct in uw contract maar pas nadat u akkoord bent gegaan met de offerte. De meeste mensen controleren de bevestiging van zo’n contract onvoldoende en zien dit dan over het hoofd. Wij hebben helaas al verschillende malen meegemaakt dat deelnemers hierdoor op het verkeerde been zijn gezet en spijt hebben dat ze onterecht hun contract hebben opgezegd of niet via energiekantoor hebben verlengd.

Een ander probleem is dat maandbedragen (waar de nadruk op ligt) nu vaak niet meer vergelijkbaar zijn. Dat komt omdat aanbiedingen gebaseerd zijn op het (te lage) verbruik van uw laatste jaarnota terwijl uw huidige maandbedrag is gebaseerd op het CAR systeem, wat vanwege correcties op de zachte winters juist nu uitgaat van een hoger gemiddeld verbruik. Verder wijzigen de overheidsheffingen ieder jaar waardoor een maandbedrag hierop eerst gecorrigeerd moeten worden.

Wij hebben daarom een rekenmodule ontwikkeld die buiten het maandbedrag ook de kale prijzen exclusief overheidsheffingen goed inzichtelijk maakt. Uw maandbedrag is immers slechts een voorschot; alleen uw daadwerkelijk verbruik, de kale contractprijzen en de actuele overheidsheffingen bepalen de eindafrekening!
 

Met vriendelijke groet,
namens het team van Energiekantoor.nl,

Bert van Egdom, Reinier Pijnenburg en Frank Wijsmuller