Energiekantoor nieuwsbrief januari 2020

Overstap naar nieuwe leverancier Energyhouse
Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van de overstap naar onze nieuwe energieleverancier Energyhouse. Dat verliep niet zonder slag of stoot omdat onze oude leverancier Budget Energie veel mails en zelfs agressieve belteams op onze deelnemers afstuurde. Wij kregen veel klachten van deelnemers die hiervan niet gediend waren. Ook werd het overstapproces hierdoor enige tijd dermate verstoord dat wij alle zeilen bij moesten zetten om alles in goede banen te leiden.

Veel deelnemers zijn inmiddels succesvol overgestapt, met uitstekende tarieven. Dankzij het systeem van Energyhouse zijn we nu nog beter in staat om gebruik te maken van positieve fluctuaties op de energiebeurs (APX). Ook kunnen we daarmee beter anticiperen op het gunstigste moment voor verlengingen.

Zit u nog bij Budget Energie?
Deelnemers met nog lopende contracten bij Budget Energie worden wekelijks bestookt met mails en opdringerige telefoontjes, ondanks onze verzoeken hierin terughoudend te zijn. Dit gedrag begint (al) een half jaar voordat uw contact afloopt (in de hoop dat u per ongeluk verlengt bij Budget Energie). Let dus goed op. U krijgt vanzelf onze scherpere aanbieding via Energyhouse met de mededeling dat deze samengesteld is in overleg is met Energiekantoor. Zo blijft u, als u weer overgestapt bent, aangesloten bij Energiekantoor.
 
Uw energierekening in 2020, de veranderingen
U heeft het vast al ergens gelezen, een huishouden met een gemiddeld energieverbruik ( 3,250 kWh en 1.480 m3 gas) ziet de energierekening in 2020 dalen. Echter, huishoudens die meer dan gemiddeld gas verbruiken gaan erop achteruit (en daar hoor je maar weinig over...).

De oorzaak hiervan is dat ook dit jaar de energiebelasting voor gas weer flink verhoogd wordt. Ook de opslag duurzame energie stijgt. De energiebelasting op elektriciteit gaat overigens iets omlaag. Bijzonder dit jaar is de hogere heffingskorting waardoor u per jaar € 178,14 ex. btw minder energiebelasting gaat betalen. U begrijpt, de koopkrachtplaatjes moesten kloppen.
Het is soms lastig door de bomen het bos nog te zien. Immers, in verschillende media worden verschillende bedragen genoemd (met in en exclusief btw door elkaar). Wij zetten het netjes voor u naast elkaar:

 

De netbeheerkosten zijn afhankelijk van de regio waar uw woont en daarom hier niet weergegeven. Ze vertonen gemiddeld een lichte stijging in 2020.

 

Uw energierekening, omhoog of omlaag?
Zoals hiervoor beschreven is dit afhankelijk van uw energieverbruik. Veel deelnemers van Energiekantoor wonen in wat grotere huizen en merken ieder jaar dat de energierekening stijgt. Dat zal waarschijnlijk ook dit jaar zo zijn. De meeste deelnemers hebben inmiddels een nieuw maandbedrag gekregen, gebaseerd op de nieuwe belastingtarieven. Uiteraard zijn uw kale tarieven op gas en elektriciteit gelijk gebleven.
U kunt de maandbedragen aan laten passen maar wij adviseren deze onveranderd te laten om te voorkomen dat u na de jaarafrekening bij moet betalen. Tenzij er iets in uw situatie of verbruik iets veranderd is uiteraard.

Ontwikkeling energiemarkt
Begin 2019 zagen we (na 3 jaar stijging!) de markt scherp dalen. Daar hebben we handig op ingespeeld door de meeste verlengingen uit te stellen en pas in de periode van de dip in maart 2019 weer vaste contracten af te sluiten. Veel deelnemers hebben hierdoor veel lagere tarieven gekregen dan wanneer ze op de eindecontractdatum al verlengd hadden.
Ook nu zijn de tarieven nog steeds interessant. Inmiddels zijn de variabele tarieven in de markt met enige vertraging ook gedaald, maar het lijkt nog steeds het meest interessant om voor een 3 jaars contract te kiezen. Wij zien de daling van de tarieven in 2019 dan ook als een conjuncturele dip in een structureel stijgende energiemarkt.

Pas op voor oplichters
Op dit moment hebben sommige deelnemers weer last van oplichtingspraktijken. Vooral de namen Zakelijke Energie Vergelijker, Nederlandse Energie Verbond en  Energietelecom.nl zijn berucht. Deze bedrijven verkopen ongunstige zakelijke contracten aan consumenten. Mensen worden vaak verrast door de informatie die men al heeft (meestal via de KvK). Bij de vraag of men samenwerkt met Energiekantoor wordt onterecht bevestigend geantwoord. Deze bedrijven zijn nadat u een contract heeft afgesloten niet meer bereikbaar. De praktijken zijn bij de ACM en justitie bekend. Er is moeilijk iets aan te doen (men gebruikt steeds weer andere vergelijkbare namen). Vertrouwt u iets niet of bent u een gedupeerde, neem gerust contact met ons op.

Tot slot
Wij blijven ons voor u inzetten om uw tarieven laag te houden. Immers, hierover worden de belastingen geheven die inmiddels bijna de helft van uw energierekening bedragen. Uiteraard heeft het gastarief daarbij altijd onze bijzondere aandacht. We zien gelukkig dat we door onze ervaring nog steeds in staat zijn de goede momenten te kiezen om in actie te komen.
 
Met vriendelijke groet,
 
namens het Energiekantoor team,

Bert van Egdom, Reinier Pijnenburg en Frank Wijsmuller